Zero Waste proizvodi i u vašoj kupaonici

Nula otpada odnosno izbjegavanje otpada kad god je moguće sadržano je u pet načela opće poznatog Zero Waste koncepta življenja. Osim zadovoljavanja načela odbijanja i smanjenja, zero waste proizvod bi se trebao moći i ponovno upotrijebiti.

Tu su još preostala dva načela – recikliranje i kompostiranje. No, pozabavit ćemo se malo u ovom članku s mogućnošću kako neki proizvod, ako ga već kupujemo i ne možemo smanjiti njegovu upotrebu, možemo ponovno iskoristiti. Uostalom single use proizvodi u konačnici su skuplji na „dulje staze“ nego oni višekratno upotrebivi.

Osim u kuhinji, najviše (plastičnog) otpada stvara se upravo u kupaonici. Negativan utjecaj na okoliš (ecological footprint) čine proizvodi poput plastične četkice za zube, štapići za uši, britvice, higijenski ulošci za žene ili vlažne maramice. Sve su to redom proizvodi od plastike ili jednokratne upotrebe. Skupe za okoliš, a skupe i za vaš džep.

S jedne strane, kupac (potrošač) se uvijek može povoditi za načelom odbijanja (reduce) štetnih proizvoda. S druge strane, (osviješteni) proizvođači higijenskih i green beauty proizvoda danas sve više koriste ekološke ili organske sirovine te ekološku ambalažu. Na to ih potiču i mnogi eko certifikati europskih i međunarodnih organizacija koji im mogu biti dodijeljeni te time signalizirati kupcu da je proizvod siguran za zdravlje i okoliš.

Najbolje ekološko pakiranje je ono bez ambalaže (https://bioroot.hr/najbolje-ekolosko-pakiranje-proizvodi-bez-ambalaze/) te puno proizvođača ima refill mogućnost – ponovnog punjenja ambalaže s proizvodom. No postoje i proizvodi koji se mogu višekratno koristiti, a za koje možda niste niti znali da je to moguće.

Tako umjesto jednokratnih (plastičnih) higijenskih uložaka za žene možete koristiti višekratne menstrualne platnene uloške koji su perivi (u perilici) i višekratno upotrebivi. Kako žena u svom životu potroši oko 16.800 uložaka, zamislite koliko otpada to stvara. Pogotovo jer je plastika sastavni dio jednog uloška. Višekratni ulošci rade se od prirodnog materijala poput bambusa ili pamuka, pa su ujedno dobri za zdravlje jer koža može normalno disati te se ne stvaraju iritacije, infekcije, osipi ili dodatno potiču menstrualni bolovi. Bioroot ih ima u ponudi na ovom linku.

Statistike nadalje govore kako svaka osoba prosječno u životu potroši 300 četkica za zube. Svaka žena prosječno potroši tri pamučne blazinice za skidanje šminke svaki dan, odnosno tisuću godišnje. Dnevno se koristi 1,3 milijardi vlažnih maramica (za skidanje šminke ili druge higijenske potrepštine), a potrebno je 100 godina da se svaka razgradi. Vlažne maramice sadrže sintetička vlakna i umjetne mirise pa su štetne i za vaše zdravlje.

Korištenjem seta višekratnih platnenih blazinica

Set platnenih blazinica

od prirodnog materijala (pamuka, konoplje i bambusa) znajte da ste učinili puno za okoliš, ali i za ljepotu i zdravlje svoje kože.

 

Plastičnu britvicu koju koriste podjednako i muškarci i žene možete zamijeniti višekratnom britvicom od nehrđajućeg čelika

Brijač od nehrđajučeg čelika-Muhle

kojoj se mijenja samo oštrica (žilet).

 

Plastični štapići su zamjenjivi s bambusovim

Ecoliving Štapići za uši od Bambusa 100kom

, a od sličnih materijala možete pronaći drvene češljeve (koji ne uništavaju vlasi kose)

LaestetiComb drveni češalj Curly s ručkom – Akacija

ili četkicu za zube od bambusa

Četkica za zube od bambusa za odrasle – extra soft

koja je odličan saveznik protiv bakterija u usnoj šupljini.

 

Većinu toga za lakši život s nula otpada možete pronaći kod nas u Bioroot web shopu.
Zašto ne biste počeli upravo sa Zero Waste proizvodima iz vaše kupaonice?!

 

Najbolje ekološko pakiranje – proizvodi bez ambalaže
Biorootov eko vodič blagdanskih poklona baš za svakoga
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Close Nedavno pogledano
Zatvori
Usporedite proizvode (0 Proizvoda)
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Zatvori
Kategorije