Zašto treba koristiti manje plastike?

Plastika je danas jedan od najčešće korištenih i najjeftinijih materijala na svijetu, a samo je 9% ikad reciklirano. Možete ga pronaći bilo gdje. Ako nije izrađen od plastike, zamotan je u plastiku.

U svijetu sada proizvodimo gotovo 300 milijuna tona plastike svake godine, od čega je polovica jednokratna. Godišnje se u naše oceane baci više od 8 milijuna tona plastike. To ima izuzetno negativne posljedice na naše oceane i bića koja u njemu žive.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta za život bez plastike ako tražite načine za smanjenje plastičnog otpada.

1.DONESITE SVOJU VIŠEKRATNU BOČICU ZA VODU

Plastičnim bocama treba oko 450 godina da se razgrade

Hrvatska godišnje baci 600 milijuna plastičnih boca! Uložite u plastičnu bocu od nehrđajućeg čelika ili za višekratnu upotrebu i prestanite kupovati plastične boce s vodom. Moja termos boca 24 bottles, koja ledenu vodu drži ledenom hladnom do 24 sata ili vrućom do 12 sati.

Ako pijete kavu, imajte na umu da se većina šalica kave ne može reciklirati. Koristite šalicu kave za višekratnu upotrebu poput naših keepcup šalica.

 

2.KORISTITE BAMBOO četkicu za zube

Plastičnim četkicama za zube treba oko 300 godina da se razgrade.

Četkice za zube Hydrophil su biorazgradive i izrađene su od bambusa, koji je jedan od najodrživijih materijala . To je jedan od najbrže rastućih materijala, ne zahtijeva pesticide i vrlo malo vode.

 

3.PONESITE VLASTITU TORBU

Svake se minute koristi više od milijun vrećica.

Uvijek se trudim imati sa sobom vlastitu vrećicu za slučaj da spontano odem u supermarket. Za voće i povrće donosim male pamučne vrećice i pokušavam izbjeći kupovanje voća umotanog u plastiku.

 

4.NAPUŠTANJE PLASTIČNIH SLAMKI

Plastične slamke ne mogu se reciklirati i trebaju 250 godina da se razgrade.
To je jedna od najčešće korištenih plastičnih stvari, ali ona se razlaže više od čitavog života. Toliko ga životinja zamijeni s hranom zbog lijepih boja i male veličine, što im nanosi veliku štetu. Srećom, plastične slamke bit će zabranjene 2021. godine u većini zemalja EU!

Za sada biste mogli početi koristiti (višekratnu) ekološku slamku. Postoji toliko mnogo opcija: slamke od papira, slamke od bambusa, metalne slamke od nehrđajućeg čelika, pa čak i staklene slamke.

 

Na našoj web stranici nudimo i ostale proizvode bez plastike za svakodnevnu upotrebu.

Od višekratnih pamučnih uložaka i blazinica za lice, do prirodnih zubnih pasti i dezodoransa.

vaš Bioroot

 

Obrnuta ekološka piramida – osnova gospodarenje otpadom
Proljeće je idealno za pokrenuti se i motivirati na zdravi život
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Nedavno pogledano Close
Zatvori

Zatvori
Kategorije