Zašto je cijena prirodnog i ekološkog laka za nokte opravdana

Trend ekološkog, održivog ili veganskog načina života koji je podjednako dobar za okoliš i naše zdravlje sve više obuhvaća razne aspekte života, pa tako i dekorativnu kozmetiku. Clean beauty proizvodi poput organskog make up-a, prirodnih parfema ili veganskih lakova za nokte itekako su bitni jer ih koristimo svakodnevno te ulaze putem stanica kože (ili noktiju) u naš organizam.

Uobičajeni lakovi za nokte koje toliko volimo koristiti klasificiraju se kao opasan otpad te često sadrže štetne (pa čak i opasne) tvari za naše zdravlje. Zamislite kakav onda utjecaj mogu imati na djecu, ako uzmete u obzir da se i djevojčice vole ponekad poigrati s maminim lakovima za nokte.

Prelazak na prirodnije proizvode zahtjeva vrijeme, novac i ulaganja, stoga nemojte istog trena pobacati sve iz svog kupaonskog ormarića jer to uostalom i nije filozofija održivog načina življenja. Sve se više brendova i proizvođača okreću prirodnim proizvodima pa se tako mogu pronaći lakovi za nokte koji su slobodni od najčešća tri toksična sastojka tzv. 3-free (formaldehid, dibutil ftalate i toluen), 5-free (dodatno bez kamfora i formaldehidne smole), pa nadalje 7-free i 12-free. Ono po čemu je lak za nokte specifičan (i zašto može sadržavati vrlo toksične komponente) je da istovremeno mora ostati u tekućem obliku dok je u bočici, pretvoriti se u tvrdi film na noktima, po mogućnosti da se brzo osuši te pri tom ostati što dugotrajniji. Kada malo razmislite, izgleda gotovo nemoguće.

No, možete li zamisliti da postoji lak za nokte koji je čak 15-free odnosno bez 15 štetnih sastojaka koji omogućuje sve što sam navela! Upravo njega možete pronaći u novoj ponudi Bioroot web shopa  jer kao i uvijek za vas pažljivo biramo brendove koji su dobri za okoliš i zdravlje.

Kia-Charlotta je brend veganskih lakova za nokte koji s ponosom nosi oznaku 100% veganski i cruelty free (nisu testirani na životinjama) te 15-free. Najbolji su lakovi za nokte koji balansiraju kvalitetu i odsutnost štetnih sastojaka.

Kojih je to 15 štetnih kemikalija odsutno u Kia-Charlotta laku za nokte?
To su: ftalati (dibutilftalat (DBP), dietilheksil ftalat (DEHP)), toluen (i metilbenzen), ksilen, kamfor, formaldehid, formaldehidna smola, etil tosilamid, trifenil fosfat (TPHP), kopolimer stiren/akrilati, kolofonija, organohalogeni spojevi (AOX), parabeni (konzervansi), silikon, mirisi i sastojci životinjskog podrijetla.

Što to znači?
Uzmimo u obzir da generalno svaki lak sadrži šest komponenti u svom sastavu:
1. OTAPALA koja omogućuju da lak za nokte bude tekući u bočici (te istovremeno tvrd na našim noktima).
2. POLIMERI koji omogućuju da lak za nokte tvori tvrdi film na našim noktima (dok je istovremeno tekući u bočici).
3. LJEPILA koja pomaže da se lak „zalijepi“ na noktima (i tamo ostane duže od jednog dana).
4. PLASTIFIKATORE koji čine lak fleksibilnijim i postojanim (manje pucanja).
5. PIGMENTE koji daju veliku paletu boju, sjaj ili svjetlucavi ton.
6. ZGUŠNJIVAČE koji imaju ulogu zgušnjavanja laka.

OTAPALA pomažu da se lak brže ili sporije suši. Toulen, ksilen i organohalogeni spojevi (AOX) su loša otapala dobivena od nafte, štete živčanom sustavu, a mogu utjecati i na neplodnost. Kako isparavaju prilikom nanošenja laka na nokte, mogu prouzročiti glavobolje, slabost ili nesvjesticu. Bolja verzija otapala su etil acetat i butil acetat koja se u Kia-Charlotta koriste od 100% biljnog podrijetla.

Kada otapala ispare, ostavljaju POLIMERE koji stvaraju tvrdi film na noktima. Najpoznatiji i često korišten je nitroceluloza. Uz njega u Kia-Charlotta koriste prirodni organski maltol kako bi umanjio stvaranje nitrosamina (može nastati u malim količinama od nitroceluloze).

Smola ili kombinacija smole često u konvencionalnim lakovima služi kao LJEPILO. Formaldehid, formadehidna smola (zabranjenja u EU) i kolofonija su upravo ti sastojci, a imaju kancerogeno svojstvo. Formaldehid je bezbojan plin koji produljuje rok lakovima, a može prouzročiti dermatitis, u najgorem slučaju poremetiti srčani ritam. U Kia-Charlotta koriste kopolimer akrilata koji je siguran za zdravlje, ali ima slične osobine kao mikroplastika pa nije idealan za okoliš. Ipak, blaznicu kojom odstranjujemo lak bacamo u smeće, a ne u odvode pa je ova komponenta puno bolja alternativa ljepljivim smolama.

Kako bi lak manje pucao koriste se PLASTIFIKATORI, a ftalati, kamfor (nije dopušten u EU), trifenil fosfat i etil tosilamid (zabranjen u Europi radi rezistencije na antibiotike) su jedni od štetnih jer izazivaju hormonske poremećaje. Ftalati su općenito toksični za živce i potiču rast tumorskih stanica, a dibutil ftalat posebno štetno djeluje na štitnjaču. Kia-Charlotta koristi acetil tributil citrat kao sigurniji i manje otrovni plastifikator.

PIGMENTI
Za korištenje boja u lakovima nerijetko se koriste pigmenti od životinjskih sastojaka poput karmina i gvanina, a mnogi od njih su obogaćeni komponentama za obnovu ili sjaj poput keratina, silikona i raznih štetnih mirisa. Jedna od njih je trifenil fosfat (TPHP) koji je klasificiran kao endokrini, reproduktivni, geno i neuro toksin. Karmin je crveni pigment koji se dobiva iz smrvljenih kohinealnih kukaca, gvanin je svjetlucavi pigment koji se dobiva iz riblje ljuske, a keratin je vrsta proteina koja se dobiva iz kopita, rogova, dlake ili pera životinja. Kia-Charlotta lakovi su 100% veganski i cruelty free pa koriste isključivo sintetske boje koje su sigurne za upotrebu.

ZGUŠNJIVAČI
Kako bi struktura laka na noktima ostala gusta i u njoj se zadržali pigmenti koriste se zgušnjivači, često štetni poput kopolimer stirena/akrilata. Kia-Charlotta za tu svrhu koristi prirodnije verzije stearalkonij hektorit ili stearalkonij bentonit.

Ne zaboravimo i na odstranjivač laka za nokte
Za kompletnu njegu nokti potrebno je koristiti i prirodni odstranjivač laka za nokte

KIA-CHARLOTTA Veganski odstranjivač Laka za Nokte 100ml Eucalyptus & Lemongrass

Izbjegavajte onaj koji uključuje aceton ili propilen karbonat (iritira oči, kožu i dišni sustav, isušuje nokte), toluen, metanol (opasniji od acetona – djeluje kao narkotik), formaldehid itd. Prirodna alternativa acetonu je veganski Kia-Charlottino otapalo na biljnoj bazi, bez štetnih tvari, kemijski iritirajućih mirisa i biorazgradiv.

Ako se još dvoumite za izbor prirodnijih lakova za nokte…
Znajte da lak za nokte možete baciti nakon godine dana radi mijenjanja njegove konzistencije sastava, jer i ovaj proizvod ima svoj vijek trajanja. No, to nećete trebati s Kia-Charlotta lakovima jer su pakirani u bočicama od 5 ml (umjesto uobičajenih 11 ili 15 ml).
U sekundarnoj ambalaži koriste isključivo FSC certificirani reciklirani papir pa osim što su prirodni i dobri za naše zdravlje, oni su i najprihvatljivija ekološka opcija. Kvaliteta prirodnih sastojaka pri tom nije kompromitirana, a lak na noktima traje 4-7 dana baš poput standardnih lakova.

Rekla bih da je radi svega navedenog cijena prirodnih i ekoloških lakova za nokte sasvim opravdana. Ako sam vas barem malo zaintrigirala predstavljanjem Kia-Charlotta lakova za nokte, pozivam vas da posjetite Bioroot-ov showroom  i provjerite njihovu bogatu paletu boja te izaberete onaj baš po svom ukusu.

 

Proljeće je idealno za pokrenuti se i motivirati na zdravi život
4 kratka savjeta za početak vašeg života bez otpada
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Nedavno pogledano Close
Zatvori

Zatvori
Kategorije