Silikonsko posuđe – zdravija alternativa plastici

Iako su staklo i nehrđajući čelik česta zamjena plastičnoj ambalaži, silikon kojem se možda pridaje manje pažnje nego što ju zaslužuje je jednako tako učinkovita i zdravija alternativa plastici. Njegova prednost je osim prirodne razgradivosti, mekoća strukture materijala, savitljivost i prilagodljivost baš poput plastike, samo što ne ispušta štetne tvari odnosno ne utječe na sastav proizvoda.

Možete bez bojazni držati hranu u silikonskim posudama ili vrećicama znajući da ono neće ispustiti štetne tvari poput ftalata, BPA (bisfenol A), DEHP (Di2-etilheksilftala) ili PVC, sve redom sastojci plastične ambalaže. A znamo kako ovi sastojci štetno utječu na naše zdravlje, neravnotežu endokrinog sustava, pogotovo estrogenih hormona te onih koji utječu na rast i razvoj, dovode do poremećaja u radu reproduktivnih organa, lošeg djelovanja na živčani sustav, rada jetre, srca i pluća te pojave zloćudnih bolesti i tumora.

Gdje možemo pronaći silikon

Osim što je fleksibilan, silikonski materijal se lako čisti i održava, ne hrđa te je dugotrajan. Zato ga se sve češće koristi u kuhinji, pa ga možete pronaći u obliku posuda za pečenje, kalupa za muffine, špatula, valjaka za tijesto, silikonskih rukavica za držanje vrućih posuda, te sve do kozmetičke, medicinske ili industrijske grane (za izolaciju, brtvila, ljepila, maziva, električni izolator) ili za dječje igračke i dude za bebe.

Što je uopće silikon?

Iako je silikon dobiven od pijeska (da, dobro ste pročitali), ono je ustvari sintetičkog sastava jer se dobiva iz spoja silicij dioksida. Upravo u pijesku nalazimo silicij koji je osnovni element silicij dioksida. Procesom zagrijavanja silikata i ugljikovodika dobivenih iz fosilnih goriva dolazi do reakcije pri kojoj se u konačnici stvara silikonska smola.

Silikon ima neprianjajuće, nereaktivne i inertne karakteristike. To znači da se za njega hrana ne lijepi kako je plastični polimer (neprianjajuće), ali je ujedno i iznimka pošto kod zagrijavanja ne ispušta otrovne pare, nadalje u dodiru s namirnicama pa čak i onim kiselim ili masnim ne ispušta ione metala (nereaktivno), te ne reagira s ionima hrane oslobađajući pritom energiju (inertno).

Lako prilagodljiv materijal

Silikon je lagani materijal što mu daje prednost naspram stakla, te je vrlo otporan i jako dobro podnosi velike razlike u temperaturama. U silikonskim kalupima možete kuhati, peći ili na primjer držati vodu u zamrzivaču kako biste dobili kockice leda.

Termostabilnost ovog materijala ide u rasponu od -60 do +240 °C. Pa ipak treba pripaziti da se ne prelaze te granice odnosno da se ne izlaže temperaturi većoj od 220 do 240 °C. U tom slučaju silikon postaje topiv, iako i dalje ne ispušta toksičnu paru.

 

Kako održavati proizvode od silikona

Ako ste tek kupili proizvod od silikonskog materijala, preporučuje ga se prije upotrebe prvo oprati mlakom vodom s malo tekućeg deterdženta. Treba pripaziti da se ne koriste agresivna sredstva za čišćenje, kao niti žice ili grube površine spužvica jer mogu oštetiti silikon i dovesti do preranog trošenja. Radi iste namjere, ne rezati nožem direktno u silikonskoj posudi.

Prije pečenja u silikonskoj posudi ili kalupu, dobro je namazati površinu nekim biljnim uljem.

Iako je silikon termostabilan, ne smije ići na direktnu vatru odnosno ne stavljati ga izravno na plinski ili električni štednjak.

 

Razgradivost silikonskog materijala

Bez obzira na to što ga se smatra ekološkim i razgradivim materijalom te zdravijom alternativom plastici, ne postoji široko rasprostranjen način odlaganja odnosno recikliranja silikona. Ono se doduše može reciklirati u industriji i pretvoriti u na primjer mazivo za industrijske strojeve, ali ostaje ipak problem, kao i kod plastičnog otpada, za njegovo ekološko zbrinjavanje. Uz to, ostaje još dugo godina u okolišu, ako se njegovo odlaganje neadekvatno zbrine.

I Bioroot ima u svojoj ponudi proizvode od silikona

Kao što sam već navela na početku, jedan od čestih proizvoda napravljenih od silikona su dude za bebe  koje su ujedno zdravija alternativa onim plastičnim. Pogotovo kada znamo da je plastika reaktivan materijal i ispušta štetne tvari u organizam.

Slično je i kod primjene slamki pa ekološki prihvatljivija verzija ovom proizvodu su slamke od nehrđajućeg čelika s fleksibilnim nastavkom od silikona koji se može ukloniti, a ujedno služi za podešavanje prilikom pijenja.

Razni čepovi za boce od silikona odlični su radi njihove mogućnosti podešavanja, a silikon se najčešće koristi kao brtvilo kod zatvarača ili poklopaca jer sprječava prosipanje hrane ili tekućine.

Food Huggers poklopci od silikona  su potpuno sigurni za kontakt s hranom te služe za skladištenje voća i povrća koje smo narezali, ali nismo u potpunosti iskoristili. Ovi poklopci omogućuju da namirnica ostaje dulje svježa jer zadržava do 23% više vlage u hrani nego plastične vrećice ili folije.

Kako sam spomenula vrećice, u ponudi imamo i silikonske vrećice,  idealne za plažu jer su nepropusne, bez štetnih tvari i ne reagiraju u dodiru s hranom, niti kod većih temperatura. Uz to, mogu ići u perilicu posuđa i mikrovalnu pećnicu te se beskonačno puta iskoristiti.

Silikon je i vrlo popularan kao zaštitna obloga od pucanja ili većih temperatura kod staklenih boca  ili putnih šalica. MYEQUA, Lifefactory staklena boca ili bočica za bebe s dudicom, te NEON KACTUS staklena šalica su samo neke od njih.

 

Zaključak

Možda niste do sada niti obraćali pažnju na sveprisutnost silikona oko nas, no ono je svakako dobar materijal ako želite ekološki i osviješteno živjeti. Nadam se da sam vas ovim tekstom inspirirala da ga krenete koristiti, ako već niste. Za više informacija, slobodno škicnite Bioroot-ov web shop.

 

 

 

 

Promjena počinje od nas – mjesec dana bez jednokratne plastike
5 zdravih obroka za povratak u školu
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Close Nedavno pogledano
Zatvori
Zatvori
Kategorije