Sedam načina kako zazeleniti Božić

Po nama, pojam zelenog nije povezano samo s održivim načinom življenja s nula otpada, već i s trendom življenja koji nas navodi da malo usporimo, zavirimo u sebe, da se (ponovno) vratimo prirodi. Zazeleniti svoje navike možete početi već ovih blagdana, pa zeleni Božić može svakako biti i zdravi Božić. Zlatno pravilo koje vrijedi za sve pa tako i za blagdane je – umjerenost.

 

1. POSPREMITE DOM NA EKOLOŠKI NAČIN I BEZ STRESA
Feng shui filozofija govori o pospremanju životnog ili radnog prostora kako bi se napravilo mjesta i prizvala nova, svježa i pozitivna energija. Pri tom želimo naravno i da nam kuća izgleda lijepo, čisto i uredno, zbog nas samih i gostiju koje ćemo primiti u svoje domove. Organizirajte unaprijed plan pospremanja, uključite ukućane (jer zajedno je sve lakše) i zapamtite – ne mora biti sve savršeno pospremljeno. Ponekad je dovoljno da dobro prozračite prostor i već ste unijeli svježinu u njegu. Koristite pri tom ekološka sredstva za čišćenje koja su dobra za prirodu i vaše zdravlje. I već ste malo zazelenili blagdane. U današnje vrijeme sve popularniji eko proizvodi su oni bez (plastične) ambalaže, odnosno u krutom obliku, pa neke prijedloge možete pronaći u članku „Najbolje ekološko pakiranje – proizvodi bez ambalaže“ ili zavirite u Bioroot web shop.

 

2. PRIPREMITE BLAGDANSKI STOL NA ODRŽIVI NAČIN
Napravite zdravije verzije omiljenih jela i kolača ili uključite veganska jela u blagdanski menu. Obroke spravljajte u eko zdravom posuđu kao što su silikonski kalupi, a poslužite u onom od bambusa i pri tom koristite eko slamke. Pokušajte stvarati što manje otpadaka od hrane ili ju ponovno iskoristite za novi obrok (npr. u obliku popečaka). Višak hrane pak možete spremiti u silikonske vrećice ili food hugerse.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. UKRASITE BOŽIĆNO DRVCE PO ZERO WASTE NAČELU

Kod vječne dileme – pravi bor ili plastični, mi bismo se odlučili za živi bor u tegli. Poslije blagdana možete ga posaditi i vratiti prirodi. To i je prava poruka blagdana – proslijedi dalje sa zahvalnošću. Najljepše je što ćete moći uživati u zimzelenom mirisu borovih grana, a iglice mu neće ispadati dok boravi u vašem domu (preporučljivo je do 10-ak dana u kući i dalje od izvora topline).Napravite sami blagdanski vjenčić za stol i u njega postavite eko svijeće iz Biorootove ponude. Za to ne morate otići u obližnju cvjećarnu, dovoljno je da se zaputite u prirodu, udahnete svježi zrak koji je dobar za pluća i dobro raspoloženje. Još jedna dobrobit zelenih blagdana.
Sve zajedno možete ukrasiti prirodnim ukrasima, a mi vam predlažemo ove Eco Božićne ukrase.

 

 

4. ŠTEDITE ENERGIJU I NOVAC
Smanjite utjecaj blagdanske rasvjete – koristite LED svjetla za osvjetljenje kuće i božićnog drvca, te ih gasite preko noći. Štednja električne energije također je način davanja jer ušteda resursa koristi svima.

 

5. ZAZELENITE POKLONE
Zelene eko poklone, od netoksičnih, prirodnih i reciklirajućih materijala, koji traju dulje (po slow living trendu), fair trade proizvodnje, te zero waste načela otpada (re-gifting je također dozvoljen) već smo vam nabrojali u Biorootov eko vodič blagdanskih poklona baš za svakoga.
Pri tome ih možete zamotati u praktične eko proizvode, pa time pokloniti dva poklona u jednom. Naš prijedlog su silikonske vrećice za hranu, torbe za šoping ili višekratno ekološko biorazgradiva folija presvučena voskom. Ako se radi o malim poklonima (u veličini), možete se poslužiti i posudama za hranu od nehrđajuće čelika, neutralnog elegantnog dizajna, koje poslije mogu poslužiti kao posude za užinu.

6. SLOW LIVING I DIGITALNI DETOKS
Trend Slow livinga svakako ide u digitalan detoks koji nam je sve više potreban. Odmoriti od velike količine informacija i (loših) vijesti, odvojiti vrijeme za sebe ili svoju obitelj, napunit će vaše mentalne i energetske baterije. Usporite i uživajte u svakom trenutku. A kada vas uhvati blagdanska groznica, zapitajte se samo da li je bolje za blagdane imate „savršeno“ pospremljen dom i biti umoran ili dostatno pospremljen s toplim blagdanskim ugođajem i opuštenim, veselim raspoloženjem? Mi odgovor znamo :).

 

7. ŠIRITE DALJE PORUKU – SREĆA SE DIJELJENJEM UMNAŽA
Sreća se dijeljenjem umnaža, stoga inspirirajte druge da zazelene svoje blagdane. Nisu to samo zdrave ili eko navike, već i usrećivanje drugih. Jer, sreća se doista dijeljenjem umnaža. Odnesite višak odjeće u prihvatilište radije nego da stvarate nepotreban otpad, stare deke u prihvatilište za napuštene životinje, ostavite hranu za ptičice na balkonu ili vrtu. Suzdržite se od petardi kako bi i vaši ljubimci imali zeleni Božić. Sve su to darovi koji uljepšavaju življenje nama, drugima i prirodi.

 

 

Biorootov eko vodič blagdanskih poklona baš za svakoga
Obrnuta ekološka piramida – osnova gospodarenje otpadom
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Nedavno pogledano Close
Zatvori

Zatvori
Kategorije