Promjena počinje od nas – mjesec dana bez jednokratne plastike

Svijet se guši u plastici, govore statistički podaci. U srpnju, mjesecu bez (jednokratne) plastike koji je začet u Australiji 2011. godine, a prerastao u globalni pokret, iniciralo se izbacivanje plastike iz upotrebe na mjesec dana. Po meni, više nego dovoljno ako uzmete u obzir kako je za promjenu navike ponašanja potrebno 21 dan. Dok problem zagađenja plastikom (po)stoji i prisutan je u svijetu već jedno vrijeme, zajedničkim snagama i malim promjenama sigurno možemo utjecati na okoliš, život i svoje zdravlje, ali i na brojne životinjske vrste koje su već sada u opasnosti zbog plastičnog otpada.

Preko 9 milijuna tona jednokratnog plastičnog otpada godišnje završava u morima, oceanima, šumama, ali i našoj vodi za piće.

Plastika se danas nalazi u više od 60% morskih ptica, a kažu stručnjaci da bi do 2050. godine u morima i oceanima moglo biti više plastike nego ribe ako se nastavi ovakav negativan trend rasta. Sigurno ste čuli i za podatak kako čovjek na tjednoj bazi unosi u svoje tijelo količinu (mikro) plastike  jednake veličini kreditne kartice.

Pozitivna promjena počinje od nas, pa tako tješi nova zakonska regulativa koju uvodi Europska Unija do 2021. godine zabranom korištenja jednokratne plastike.

Jednokratnu plastiku najviše koristimo u obliku plastičnih vrećica, boca ili čaša, slamki, štapića za uši, četkica za zube, mokrih maramica, pribora za jelo ili plastičnih omota. Plastika se koristi i u modnoj industriji u proizvodnji materijala i odjeće od poliestera, najlona i akrila čijim se pranjem ispuštaju milijuni mikroskopskih plastičnih vlakana u vodene tokove i zrak. U vrijeme covid pandemije javlja se i problem ispravnog odlaganja maski za lice i plastičnih rukavica koji se moraju na žalost odlagati baš u smeće, nikako ih bacati u vodu, wc ili reciklažni otpad. Korištenjem maski od prirodnog materijala i njihovim redovitim higijenskim održavanjem možete umanjiti stvaranje ovakve vrste otpada.

U Hrvatskoj postoje pokreti koji se zalažu za zaštitu okoliša, a pridružuje im se i Bioroot platforma. I sama sa svojom obitelji promičem vrijednosti ekološkog življenja i koristim te proizvode. Pa je tako Bioroot po meni više od web shopa, u kojem su uzgred rečeno apsolutni svi proizvodi ekološki te odlična zamjena plastici u našim životima. A vrijednosti na kojima sam izgradila Bioroot brand, baš poput korijenja koji su se učvrstili duboko u zemlji, šire kao krošnja drveća biološki stil življenja.

Kad već toliko govorim(o) o plastici, vjerojatno ste se zapitali, zašto uopće plastika nije dobra?

Možda nije upotreba sve plastike toliko loša (npr. mnogi plastični dijelovi u automobilskoj ili avionskoj industriji omogućuju manju potrošnju goriva i smanjenu emisije CO2 zbog manje težine), ali ipak njeni štetni spojevi u prehrambenoj i kozmetičkoj ambalaži mogu itekako narušiti naše zdravlje. Među njima su ftalati i Bisfenol A za koje je opće poznato da narušavaju ravnotežu hormonalnog sustava, poremećaj reproduktivnog sustava, pojavu neplodnosti i raka.
Također sama proizvodnja plastike (ekstrakcijom nafte i plina) je štetna jer se pri tome otpuštaju toksične kemikalije u vodu i zrak, jednako kao i prilikom njene razgradnje. Tako se jedna obična plastična vrećica razgrađuje od 100 do 1000 godina, ovisno o uvjetima u kojima se nalazi. S druge pak strane, za paljenje 4 plastične vrećice potroši se količina kisika koja je potrebna čovjeku za 1 dan.

Isprobajte ekološki prihvatljivije materijali kao alternativa plastici.

Puno je prirodnih razgradivih materijala poput vlakana šećerne trske, bambusa ili pulpe trske, nehrđajućeg čelika, stakla, silikona, keramike, pamuka ili tkanina obloženih pčelinjim voskom (odlična zamjena za aluminijske folije) koji mogu zamijeniti plastiku. Provjerite Bioroot-ovu ponudu na web shopu.

Promjena počinje od nas. Pridružite se globalnom pokretu „Plastic Free July“.

Za početak, nije potrebno drastično promijeniti životni stil. Skupljajte plastični otpad idućih mjesec dana kako biste uvidjeli odakle dolazi većina plastike koju koristite. Zatim pronađite alternative, barem za neke, ako ne i sve proizvode. Čak i ako niste spremni ukloniti plastiku, možete smanjiti potrošenu količinu. Počistite plažu od plastičnih predmeta prije ili iza sebe. Informirajte druge, podijelite ovaj članak na društvenim mrežama uz hashtagove #breakfreefromplastic i #plasticfreejuly. I već ste puno napravili.

 

Ako vas zanima još načina kako izbaciti plastiku iz svakodnevne upotrebe, pročitajte sljedećih 7 jednostavnih savjeta za život s manje plastike.

 

Dan planeta Zemlje
Silikonsko posuđe – zdravija alternativa plastici
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Nedavno pogledano Close
Zatvori

Zatvori
Kategorije