Održivost na planinarenju

Za planinarenje je potrebno nabaviti dobru i kvalitetnu odjeću.

Jesen je idealno vrijeme za planinarenje. Ako ste već bili na Sljemenu, mogli ste se uvjeriti u to kako je planinarenje sport za mlade kao i za starije ljude jer svi vole ići prirodu. Budući da ste u prirodi, važno je kako se prema njoj odnosite jer i planinari itekako  mogu naštetiti prirodi ako se ne drže pravila koje ćemo vam sada nabrojati.

Za planinarenje je potrebno nabaviti dobru i kvalitetnu odjeću.  Također je bitno da je ta odjeća održiva jer ako ćete planinariti u jednostavnoj i jeftinoj odjeći, najvjerojatnije ćete takve majice ili hlače nakon intenzivnog planinarenja morati baciti.

Zbog agresivnih kemikalija koje se često koriste u proizvodnji takve odjeće, ta se odjeća često vrlo sporo razgrađuje i na taj način šteti prirodi. Zbog toge je kod odjeće bolje odmah nabaviti kvalitetnu odjeću iz održivih materijala koju ćete moći dulje nositi.

Prije nego krenete na planinarenje, provjerite možete li do svog odredišta doći vlakom ili autobusom, a ne automobilom. Tako biste uštedili CO2, a osim toga ćete nakon planinarenja moći zadrijemati i odmoriti se.

Kad ste stigli na odredište, svakako se informirajte o mjestima na koja ne biste trebali pješačiti. To su npr mjesta gdje se uzgajaju životinje pa bi ih svojim dolaskom mogli uplašiti i uznemiriti.  U tu svrhu bi bilo dobro nabaviti vodič. Vodiči koji vam pokazuju prekrasnu prirodu dobro su upućeni u regiju i najbolje znaju kako se ponašati s poštovanjem prema drugim živim bićima; koje životinje trenutno uravnotežuju ili na koje biljke ne biste trebali stati.

Isto tako je važno znati da se u prirodi ne smije spavati. Za to postoje planinarski domovi, pa ako vas je zatekla noć na putu, otiđite do obližnjeg doma, prenoćite i slijedeći dan krenite dalje. I na kraju izbjegavajte stvaranje smeća dok jedete.

Ako ste sa sobom ponijeli voće ili povrće, košticu slobodno možete baciti u prirodu bez grižnje savjesti jer ona neće narušiti ekološku ravnotežu. Preporučujemo vam da ponesete svoj obrok u ekološkoj ambalaži, kao što su različite kutije za užinu koje možete naći u našem webshopu. Bilo da se odlučite za posude od bioplastike il posude od nehrđajućeg čelika, obje se mogu puno puta koristiti, ne ispuštaju štetne tvari pa će vaša užina (sendvič, salata ili sl.) biti jednako ukusna kao da ste ju malo prije pripremili.

Za vrijeme planinarenja gubite puno tekućine jer se znojite. Zato je ne samo potrebno uzeti rezervnu odjeću kako bi se mogli presvući nego je važno da ponesete nešto za piće. Najbolje piće za hidrataciju je voda, ali to može biti i čaj ili limunada. Kako bi voda ostala što duže svježa, predlažemo vam da nabavite svoju bocu – najbolje planinarske boce su one od nehrđajućeg čelika jer su lagane. Kad se voda koju ste ponijeli popije, natočit ćete u bocu frišku vodu s izvora ili ćete zamoliti u planinarskom domu da vam ju napune. Veliki izbor boca različitih veličina naći ćete u Bioroot.hr webshopu.

4 Ključna savjeta pri odabiru prirodne šminke
Ksilitol za zdravlje zubi i usne šupljine
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Nedavno pogledano Close
Zatvori

Zatvori
Kategorije