Obrnuta ekološka piramida – osnova gospodarenje otpadom

Za početak godine podsjećamo se na neke osnovne ekološke vrijednosti koje su vrlo bitne za kvalitetu življenja i koje ipak srećom sve više ulaze u naše životne stilove. Osnovna obrnuta piramida gospodarenja otpadom poznata je i kao ekološki 3R. Uključuje riječi (i vrijednosti) na engleskom jeziku – REDUCE, REUSE, RECYCLE koje imaju redom značenje – REDUCIRANJE, PONOVNA UPOTREBA, RECIKLIRANJE.

Ova ekološka filozofija dobila je već odavno i svoja proširena izdanja kao što je 4R, 5R, 7R itd. Tako su se tu još našli pojmovi kao što je rethink (promisliti), repair (popraviti), rot (kompostirati), refuse (odbiti), repurpose (prenamijeniti), refill (napuniti), regift (ponovno pokloniti), repeat (ponoviti), rent (najam).

Cilj bilo kojih od navedenih načela je sprječavanje prekomjernog i nepotrebnog otpada te ograničavanje potrošnje neobnovljivih izvora energije kao i emisije štetnih stakleničkih plinova koji doprinose sve prisutnijim klimatskim promjenama. Obnova energije iz otpada znači manju upotrebu fosilnih goriva. Kranji cilj je zaštiti planetu od daljnjeg zagađenja, ali i naše zdravlje (sjetite se da mikro plastika u kružnom procesu gospodarenja na kraju završava u našem organizmu). Uz to, uštedjet ćete više novaca (umjesto kupnje novog namještaja, obnovite stari, a novce iskoristite za putovanje – dvostruki dobitak) i bit ćete sretniji. Što još više poželjeti za (dobar) početak godine!

Pa krenimo od samih osnova – od prva tri načela, redoslijedom kako su navedeni jer to je vrlo bitno. Ako u početku što više reduciramo i smanjimo korištenje proizvoda (koji nam ionako nisu nužni), te nadalje ponovno upotrijebimo i damo im novu svrhu ili naprosto obnovimo, nećemo imati puno otpada za recikliranje (uz to, nije moguće sve materijale reciklirati). Zato je to obrnuta piramida.

Ova pravila vrijede jednako kako u proizvodnji, tako i u potrošnji. Znajte da vi kreirate ponudu i ako odbijete korištenje nekog štetnog proizvoda kao što su to ova četiri najčešće korištena jednokratna plastična proizvoda: šalice za kavu, slamke, vrećice i boce za vodu, proizvođači će morati promijeniti ponudu.

Također, smanjiti otpad je već dobar početak!

REDUCIRAJTE (REDUCE)

Smanjite korištenje nepotrebnih proizvoda, razmislite prvo bez čega zaista ne možete (koristite svakodnevno). Svi ostali proizvodi vam vjerojatno niti ne trebaju. Napravite popis stvari prije nego idete u šoping – planirajte što i gdje ćete kupovati i pri tom ponesite sa sobom svoju (platnenu) torbu. Kuhajte samo onoliko koliko ćete pojesti jer time smanjujete čak 45% otpada koji dolazi iz prosječnog kućanstva. I pojednostavite pripremu obroka te pripremite obrok u „jednom loncu“ ili tepsiji za pečenje. Tako ćete utrošiti manje vremena i napora u pripremi te uštedjeti električnu energiju i sredstva za čišćenje.

Ako koristite više proizvoda slične namjene, razmislite da li ih možete zamijeniti jednim univerzalnim. Ili, kupite jedno veće pakiranje proizvoda umjesto da često kupujete malo količine (s kojima dolazi i više plastičnog ambalažnog otpada). Reducirajte printanje na papir i radije šaljite emailove. Umjesto jednokratnih papirnatih ručnika ili blaznica za skidanje šminke , koristite platnene ručnike i pamučne blaznice koje su perive i višekratne. Kupujte „capsule“ odjeću koja podrazumijeva manje komada robe ali kvalitetnije, po vašoj mjeri i dulje traju.

Smanjiti otpad možete i kupnjom proizvoda koji sami po sebi štede energiju i dulje traju. Današnji pametni uređaji štede energiju i novce. Smanjite bespotrebno korištenje energije (ugasite svjetlo kada niste u prostoriji ili stavite kompjutor na „sleep mode“ kada ste na pauzi) te podjednako vode (zatvorite slavinu dok sapunate suđe).

Pa i smanjenom konzumacijom mesa smanjujete čak 18% emisije stakleničkih plinova, što je više od ispušnih plinova koje proizvode razna prijevozna sredstva zajedno! Dovoljno je da samo uključite u tjednu „jedan dan bez mesa“ i već ste smanjili svoj ugljični otisak. Vjerujte mi, iznenadit ćete se kako je to ustvari lako.

PONOVNO UPOTRIJEBITE (REUSE)

Kada već ne možete smanjiti korištenje, a proizvod vam nije više potreban – prenamijenite i nađite njegovu novu svrhu. Pri tom budite kreativni i dobro se zabavite. Možete tako popraviti ili obnoviti stari namještaj, prefarbati ormarić ili dodati dasku polici kako biste bolje organizirali stvari, bez potrebne kupnje novih proizvoda. Reuse i označava upotrebu predmeta kakav je bez dodatne štetne obrade koja zagađuje okoliš ili stvara otpad.

Koristite posude za višekratnu upotrebu i kupujte u rinfuzi ili na placu (ponesite svoju posudu). Iskoristite ostatke ručka ili večere i napravite novo jelo za drugi dan. Ponovna upotreba također znači zamjenu jednokratnih proizvoda za višekratnu upotrebu koji se lako mogu prati i stalno upotrebljavati.

Nema ničeg lošeg u kupovanju rabljenih proizvoda. Rabljene stvari poput dječjih igračaka, knjiga, pa čak i školskih udžbenika, sportske opreme, muzičkih instrumenata, namještaja ili odjeće su dobrodošle ne samo zbog smanjenog stvaranja otpada već i zato jer njihovom kupnjom štedimo svoj budžet za barem 30%.

Ako ipak trebate printati, poslužite se zamjenskim patronama za pisač koje se pune, iskoristite obje strane papira, te koristite baterije koje se mogu puniti.

RECIKLIRAJTE (RECYCLE)

Ako ne možete smanjiti korištenje proizvoda ili prenamijeniti njegovu upotrebu kada vam više ne treba, posljednje što vam ostaje je recikliranje. Dovoljno je da u svom kućanstvu imate kante za odvajanje i razvrstavanje otpada i već ste olakšali putovanje otpada do reciklažnih dvorišta. Njemačka, Austrija i Švicarska su države pri samom vrhu koje recikliraju više od 50% svog otpada.

Također među državama po pitanju učinkovitog zbrinjavanja otpada je i Australija, od kuda potječu zanimljive huskeecup šalice . Naime, one su proizvedene iz ljuski kave koje ostaju nakon što se kava sprema za prženje. Možete si zamisliti koliko bi tih ljuski završilo na otpadu da se netko nije sjetio ove super ideje. 100% prirodan materijal, koji se uz to reciklira, a opet izdržljiv i dovoljno čvrst da se šalice mogu koristiti i u gastronomiji. I Bioroot ih ima u svojoj ponudi.

Osim tri vrste recikliranja (primarna, sekundarna i tercijarna koje daju istu, sličnu ili neku treću namjenu recikliranom proizvodu), bitan je i sam ciklus recikliranja. Dok se neki predmeti mogu reciklirati beskonačno (aluminij, čelik i staklo), drugi imaju određeni vijek (plastika se može reciklirati 7-9 puta, dok papir 4-6 puta).

Druga strana priče je da većina otpada završava na odlagalištima. To su često predmeti (kratkog vijeka) kojima je potrebno jako puno vremena da se razgrade. Staklu je potrebno čak milijun godina, plastici više stotina godina, metalu od 50 do 500 godina, dok papiru samo 2-6 tjedna.

Postoje i miješani materijali koji se teže recikliraju, kao što je kartonski napitak (papir obložen plastikom) no na svu sreću on se može reciklirati (ide u papir). Tu je još i problematičan otpad odnosno materijali koje je gotovo ne moguće reciklirati poput ogledala, keramike, stiropora, otpadnih baterija, ostataka ulja, boja, lakova, otapala, stari lijekovi, pesticidi, razne kemikalije. Svakako pokušajte u slučaju ovih materijala primijeniti prva načela kako bi se izbjegao taj zadnji korak u raspolaganju otpadom, te koristite materijale budućnosti poput bambusa, silikona ili bakra .

Svi proizvodi iz Bioroot-ove ponude su upravo takvi, razgradivi, višekratno upotrebljivi i nisu štetni za okoliš niti za ljudsko zdravlje.

 

Sedam načina kako zazeleniti Božić
Zašto treba koristiti manje plastike?
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Close Nedavno pogledano
Zatvori
Usporedite proizvode (0 Proizvoda)
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Zatvori
Kategorije