Najbolje ekološko pakiranje – proizvodi bez ambalaže

Problem koji moderno doba donosi sa sobom je prekomjerno korištenje plastike, ali i velika količina plastičnog ambalažnog otpada od proizvoda za kućanstvo i kozmetiku. On čini čak oko polovicu plastičnog otpada.

U svijesti svih koji žive po ekološkim načelima ili ih pokušavaju uvesti u svoj životni stil, korištenje ekološke ambalaže je vjerojatno među prvim stavkama. Ako ne i prva. Umjesto vrećica, šalica za kavu, četkica za zube ili posuda za hranu od plastike koriste se platnene vrećice, staklene šalice, boce od nehrđajućeg čelika , šalice ili četkice za zube od bambusa te silikonske posude za hranu.

Ambalaža ima određeni životni vijek – od same proizvodnje, zatim ispitivanja reaktivnosti na sam proizvod, odnosno da li reagira u dodiru s ambalažom čime se potiče ispuštanje štetnih tvari u proizvod. Nadalje, ambalaža mora čuvati kvalitetu sadržaja i proizvod od kvarenja unutar određenog roka upotrebe. I posljednje, jednako bitno, kakav utjecaj ambalaža ima na okoliš nakon upotrebe proizvoda. Sve veći trend su ona pakiranja koja imaju mogućnost recikliranja bez štetnih utjecaja na okoliš.

No što kada ambalaže ne bi uopće bilo?

Vjerojatno bismo tada riješili puno problema vezanih uz ekologiju. A najbolje ekološko pakiranje – proizvodi bez ambalaže, zaista postoje. To su pakiranja u rinfuzi i proizvodi u krutom obliku ili kao prah. U tom slučaju sam životni vijek ambalaže sveden je na minimum, a ne stvaraju se niti (veliki) troškovi skladištenja, korištenja ili recikliranja. Korištenje ovakve vrste „ambalaže“ ujedno pridonosi učinkovitijem gospodarenju otpadom, očuvanju okoliša i poticanju kružnog gospodarstva.

Rinfuzna pakiranja se nalaze često u bez ambalažnim aparatima, a uključuju prehrambene proizvode te one za kućanstvo i kozmetiku. Sigurno ste čuli za popularne mljekomate ili jajomate, te aparate koji sadrže ulje i ocat u rinfuzi. Za tu svrhu sami donosite svoju ambalažu (čime se sprječava daljnje stvaranje novog ambalažnog otpada), a i prodajna cijena je povoljnija.

Kod proizvoda koji su u krutom obliku ili kao prah, pogađate, neka ambalaža ipak mora postojati. A i radi zadržavanja kvalitete i higijene proizvoda. No to su često pakiranja u manjim omotima zbog drugačije prirode proizvoda, često od eko ambalaže poput papira ili „dobre plastike“. Stoga u ovom slučaju, naglasak je na samom proizvodu.

Koriste se tako da ih (prahove) uspete u neku svoju postojeću ambalažu te pomiješate s vodom, čime se dobije sredstvo određene namjene – emulzija za pranje ruku i tijela, suđa ili općenito kućanstva. Može ih se i direktno koristiti kao npr. krute šampone za kosu ili veš.

U Bioroot dućanu možete ih pronaći za sve spomenute namjene, a ja vam ovdje izdvajam nekoliko njih…

– Biobaula ekološke tablete za Pranje rublja

Biobaula ekološke tablete za Pranje rublja

– Biobaula ekološko univerzalno sredstvo za čišćenje

Biobaula ekološko univerzalno sredstvo za čišćenje

– Biobaula Starter Set za čišćenje stakla, kupaonice i podova

Biobaula Starter Set

– NO TOX LIFE sapun za pranje suđa

NO TOX LIFE sapun za pranje suđa

– Loofco Sapun za pranje suđa i rublja, miris limunske trave 100g (vrlo povoljan)

Loofco Sapun za pranje suđa i rublja, miris limunske trave 100g

– BIRKENGOLD – Prašak za pranje zubi s narančom i ksilitolom – 100g,

BIRKENGOLD – Prašak za pranje zubi s narančom i ksilitolom – 100g

– Ben&Anna Prirodne Tablete za Pranje zubi Mint bez Fluorida

Ben&Anna Prirodne Tablete za Pranje zubi Mint bez Fluorida

– Ben&Anna prirodne tablete za pranje kose

Ben&Anna Prirodne Tablete za Pranje kose, Tonic

– Oceansaver vrećice za čišćenje

OCEANSAVER VREĆICE ZA ČIŠĆENJE – SET OD 5 kom

 

5 zdravih obroka za povratak u školu
Zero Waste proizvodi i u vašoj kupaonici
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Close Nedavno pogledano
Zatvori
Zatvori
Kategorije