Ksilitol za zdravlje zubi i usne šupljine

Što je ksilitol?

Ksilitol je alkoholni šećer koji se koristi u kućanstvima kao zamjena za šećer, a nalazimo ga i u proizvodima poput pasta za zube, žvakaćih guma i dr. Budući da se ksilitol metabolizira neovisno o inzulinu, nema utjecaj na razinu šećera u krvi pa je primjeren za korištenje dijabetičarima. Ksilitol se nalazi u malim količinama u mnogim vrstama voća i povrća te se stoga smatra prirodnim. Ljudi ga čak proizvode u malim količinama putem normalnog metabolizma. Ksilitol ima približno istu slatkoću kao i saharoza, a slađi je od sličnih umjetnih sladila kao što su sorbitol i manitol. U usporedbi s bijelim šećerom, ksilitol sadrži 40% manje kalorija: • Stolni šećer: 4 kalorije po gramu • Ksilitol: 2,4 kalorija po gramu Ksilitol se dobiva preradom stabla breze ili iz biljnog vlakna imena ksilan.

Ksilitol doprinosi zdravlju zuba

Zaslađivanje hrane i pića ksilitolom umjesto običnim šećerom pomaže u održavanju normalne mineralizacije zubi. Ksilitol stvara bazično okruženje u ustima, a to osigurava zaštitu od propadanja zubi, stvaranja zubnog plaka i kamenca (obični šećer stvara kiselo okruženje i djeluje upravo suprotno). Stoga mnogi stomatolozi savjetuju korištenje ksilitola za zubnu njegu.

Brojna su istraživanja pokazala da žvakaća guma zaslađena ksilitolom smanjuje stvaranje plaka. Jedan od vodećih čimbenika rizika za razvoj karijesa je oralna bakterija koja se zove Streptococcus mutans. Upravo je ta bakterija najodgovornija za razvoj plaka. Iako je određena količina plaka na zubima normalna, višak plaka aktivira imunološki sustav da napadne bakterije u njemu. To može dovesti do upalnih bolesti desni kao što je gingivitis. Ove oralne bakterije hrane se glukozom iz hrane, ali ne mogu živjeti na ksilitolu. Točnije, one apsorbiraju ksilitol, ali on blokira njihovu proizvodnju energije i ubija ih. Slikovito, žvakanje žvakaćih guma sa ksilitolom dovodi do ubijanja štetnih bakterija u ustima.

Plak je faktor rizika za razvoj truljenja zuba, posebno kod djece. Za pozitivan učinak najbolje je žvakati 2-3 g žvakaće gume ksilitola 3 puta dnevno nakon jela. Po nekim studijama, ovakve žvakaće gume smanjuju razinu štetnih bakterija u ustima za 27-75%.

Ponekad nakon pranja zubiju možete u usta staviti žličicu ksilitola i ostaviti da neko vrijeme „djeluje“ u ustima. Što ćete duže držati u ustima, to će učinak ksilitola biti bolji. Idealno bi bilo da ga držite u ustima 1 min. Nakon toga ga možete ispljunuti ili progutati, nemojte ispirati zube vodom. Prema mnogim istraživanjima, tri puta po pet grama ksilitola dnevno već je dovoljno za postizanje pozitivnog učinka na zube, čak i ako se inače konzumira obični šećer. Pet grama ksilitola odgovara otprilike jednoj punoj žličici. Budući da ksilitol stvara bazično okruženje u usnoj šupljini pa se štetne bakterije ne mogu hraniti njime, djeluje protiv lošeg zadaha.

I na kraju, postoje paste za zube koje sadrže ksilitol. Korištenjem takvih paste postižete sve učinke ksilitola koje smo gore spomenuli. Bilo koji način upotrebe ksilitola da odaberete, vaši zubi će vam biti zahvalni.

Održivost na planinarenju
12 savjeta za minimalistički život
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Close Nedavno pogledano
Zatvori
Usporedite proizvode (0 Proizvoda)
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Zatvori
Kategorije