Ekološke alternative plastičnim bocama za vodu

Pri odabiru boce za vodu jako je bitno odabrati bocu iz dobrog i kvalitetnog materijala – stakla ili nehrđajućeg čelika koji ne otpuštaju štetne tvari u vodu niti mijenjaju njen okus. Zadnja varijanta neka vam bude boca iz Tritan plastike koja ne sadrži BPA.

Boce koje se mogu više puta koristiti su ekološki prihvatljive alternative plastičnim bocama za jednokratnu upotrebu. Danas su na tržištu dostupne različite takve boce, međutim bitno je znati da su samo neke od njih proizvedene iz materijala koji ne može naškoditi našem zdravlju. U potrazi za takvom bocom, bilo da ju kupujete sebi ili kao poklon, posebno je važno obratiti pažnju na materijal od kojeg je boca napravljena.

S jedne strane, dobra i kvalitetna boca za vodu ne smije sadržavati nikakve štetne tvari – osobito ne bisfenol A (BPA). Plastične boce za vodu sadrže u sebi BPA – kemikaliju  koja se može otopiti u vodi i na taj način dospjeti u ljudski organizam. Za BPA se sumnja da djeluje poput hormona te da može izazvati različite bolesti te neplodnost posebno kod muškaraca.

S druge strane, boca za višekratnu upotrebu mora biti što je moguće lakša, kako bi se mogla lakše nositi. Osim toga, bitno je da se boca može dobro oprati. Uvijek imaju prednost boce koje se mogu prati u perilici posuđa. Isto tako je važno da se boca može dobro zatvoriti kako se voda ne bi prolijevala. A bitno je i da ne mijenja okus vode kako bi voda što dulje ostala svježa.

Gore navedena svojstva zadovoljavaju slijedeća tri materijala:

  1. Staklo
  2. Nehrđajući čelik
  3. Tritan plastika

 

Dora’s staklene boce

Dora’s staklene boce se proizvode u Europi i dolaze u dvije veličine – 500ml i 700ml. Boce se smiju prati u perlici. Ako ih punite samo s vodom, možete ih prati u perilici, međutim ako u njima nosite sokove ili čaj, zbog uskog grla bolje ćete ih oprati s četkom za pranje i na ruke. Boce dolazi s čepom iz bioplastike koji ne sadrži BPA niti druge štetne tvari koje nalazimo u plastici. Prema tome, ove boce su 100% bez BPA. Boce dolaze s neoprenskom ili pamučnom navlakom koja ih štiti da se ne mogu razbiti. Navlake se skidaju i smiju se prati na 40°C u perilici za rublje. Prednost ovih boca je da se zbog uskog grla iz njih može odlično piti „u hodu“, a nedostatak je da se u njih ne mogu staviti komadići voća ili led. Dora’s boce su relativno teške. Težina boce od 500ml je 369g , a od 700ml je 433g.

Dora's staklena boca 500ml - nogometna-1

 

 

 

 

 

 

 

 

EQUA staklene boce

EQUA staklene boce se proizvode iz borosilikatnog stakla u Europi i dolaze u veličinama od 550ml, 750ml i 1000ml. Boce imaju nešto šire grlo od Dora’s staklenih boca pa se u njih mogu staviti komadići voća ili povrća za detox vodu. Boca se smije  prati perilici. Nedostatak ove boce je čep koji je s unutarnje strane plastičan pa kad se prejako zavrti, lako puca. Čep je od polypropilena i ne sadrži BPA. Boce sa silikonskim dnom su stabilnije od boca bez silikona. Boce se mogu kupiti i s navlakom od filca koja štiti bou da se ne razbije, a isto tako vam omogućava da bocu punite vrućim napitcima. Boca od 550ml teži 372g, od 750ml 445g, a od 1000ml 483g.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lifefactory staklene boce

Lifefactory staklene boce se proizvode u Americi. To su boce iz borosilikatnog stakla sa silikonskom omotačem. Imaju široki otvor pa se lako peru u perilici. Te boce su odlične za guste sokove ili smoothije jer se mogu dobro oprati, a isto tako se u njih mogu staviti komadići voća ili kockice leda. Čep na tim bocama je od plastike bez BPA. Silikonska navlaka ih štiti da se ne razbiju. Dolaze u različitim veličinama od 120ml do 650ml. Čak su dostupne bočice s dudicama za bebe. Nedostatak ovih boca je da su dosta teške. Npr. Boca od 260ml teži 271g, od 350ml 353g, a od 475ml 461g.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecotanka boce iz nehrđajućeg čelika

Ecotanka boce iz nehrđajućeg čelika proizvode se na Novom Zelandu. Dolaze u veličinama od 350ml, 600ml, 800ml i 1000ml.

Ecotanka boca s jednostrukom stijenkom su puno lakše od staklenih boca. Mogu se prati u perilici. Bocu možete naručiti s jednim od četiri različita čepa: običan čep na navijanje, sportski čep, čep s karabinerom (tako da se boca može objesiti na ruksak) te čep s bambusom. Prva tri čepa su od polypropilena bez BPA dok je čep s bambusom iz nehrđajućeg čelika. Boce su odlične za vožnju biciklom ili planinarenje. Ako želite staviti vrući napitak u bocu ili da vam hladni napitak ostane što duže hladnim odaberite Kooler navlaku od neoprena koja se može zasebno kupiti. Kooler ima i remen pa se boca može nositi na ramenu kao torbica. Boce su lagane i teže svega 160g (600ml), 185g (800ml) i 195g (1000ml). Ove težine su za boce bez čepa.

 

 

 

 

 

 

 

 

24bottles boce iz nehrđajućeg čelika

24bottles boce iz nehrđajućeg čelika su ultra lagane. Boca od 500ml teži svega 100g, a ova od 1000ml 200g (zajedno s čepom). Proizvode se u Italiji i izuzetnog su dizajna. Čep je izvana od inoxa, a iznutra iz plastike bez BPA. I za ove boce možete zasebno kupiti neoprensku navlaku koja vam omogućava da u bocu stavite topli napitak ili da vaš napitak drži hladnim dulje vrijeme. Uz ove boce također možete kupiti nosač za boce za bicikl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U slučaju kad su vam staklene boce preteške, a alergični ste na nikal, sastojak boca iz nehrđajućeg čelika, vaš odabir će biti boca za vodu iz Tritan plastike. Tritan je plastika bez BPA i omekšivača. Međutim, to je ipak plastična boca pa bi svakako trebala biti vaš zadnji odabir. Iako boca ne sadrži BPA u njoj su prisutni neki drugi sastojci čiji utjecaj na zdravlje nije poznat. Postoje različiti proizvođači boca iz Tritan plastike, u BioROOT.hr webshopu naći ćete boce EQUA i Nalgene. Te boce imaju široki otvor pa se mogu dobro oprati u perilici. Boce ju jako lagane pa su pogodne za nositi sa sobom. Nedostatak te boce je da će ona kad-tad promijeniti okus vode i dobit ćete onaj karakterističan plastični okus.

 

7 jednostavnih savjeta za život s manje plastike
Šamponi bez SILIKONA: Prirodna njega kose
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Close Nedavno pogledano
Zatvori
Zatvori
Kategorije