Dan planeta Zemlje

Kada je Dan planeta Zemlje?

Dan planeta Zemlje je 22. travnja svake godine, a 22. travnja 2020. obilježavamo njegovu 50. godišnjicu.

Koja je tema Dana planeta Zemlje 2020.?

Tema ovogodišnjega dana planeta Zemlje je djelovanje na klimatske promjene. Klimatske promjene predstavljaju najveći izazov u budućnosti čovječanstva, upravo zbog toga je to glavna tema 50. godišnjice Dana planeta Zemlje.

Koja je povijest Dana planeta Zemlje?

Dan planeta Zemlje je nastao kao odaziv okolišu koji se nalazi u krizi- izlijevanja nafte, smog, rijeke toliko zagađene da su se doslovno zapalile.
22. travnja 1970. godine, 20 milijuna Amerikanaca – što je činilo gotovo 10% tadašnje populacije – izašlo je na ulice u stotinama gradova kako bi prosvjedovali protiv zanemarivanja okoliša i kako bi zatražili novi iskorak za našu planetu.
Prvi Dan planeta Zemlje bio je prvi moderni pokret za očuvanje okoliša, a sada je priznat kao najveći građanski događaj u cijelom svijetu.

Koji je bio rezultat prvog Dana planeta Zemlje?

Prvi Dan planeta Zemlje pokrenuo je val promjena i novih odredbi koje se odnose na očuvanje prirode. Sjedinjene Američke Države su iste godine uvele brojne zakone o očuvanju prirodnih znamenitosti te otvorile urede koji se brinu od kvaliteti zraka, vode te očuvanju ugroženih biljnih i životinjskih vrsta. Mnoge su države diljem svijeta uvele slične zakone.
Dan planeta Zemlje i dalje drži međunarodnu važnost: 2016. godine, UN je odabrao upravo Dan planeta Zemlje kao dan na koji će se potpisati povijesni Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Kako ja mogu sudjelovati u Danu planeta Zemlje?

Svijet treba nas – i naš doprinos – za Dan planeta Zemlje 2020.
Postoji toliko toga što možemo napraviti kako bi pomogli zaštiti i obnoviti planet na kojem živimo, od pridruživanja organiziranom čišćenju ili klimatskom prosvjedu do organiziranja događaja u vlastitoj zajednici koja će podignuti svijest o očuvanju okoliša.

Zašto je dobro piti vodu iz bakrene boce?
Promjena počinje od nas – mjesec dana bez jednokratne plastike
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Nedavno pogledano Close
Zatvori

Zatvori
Kategorije