4 kratka savjeta za početak vašeg života bez otpada

“Svake minute jedan kamion za smeće plastike baca se u naša mora”, što ih polako, ali sigurno pretvara u plastičnu juhu. Plastično zagađenje jedan je od mnogih ekoloških problema s kojima se danas susrećemo. Bilo bi dobro kad bi se svi uključili i preispitati svoje navike kako bismo izbjegli klimatsku katastrofu!

Pa, što možete učiniti da smanjite svoj doprinos zagađenju plastikom? Pridružite se pokretu zero-waste! Internet je prepun vodiča o tome kako usvojiti ekološki prihvatljiv način života bez plastike.

To ne znači da morate cijeli život promijeniti preko noći. Svaka pojedinačna zamjena, koliko god se malo čini, čini razliku!

Evo četiri pomalo različita, ali učinkovita savjeta kojima se svi mogu poslužiti kako bi bili sigurni da u moru do 2050. godine neće biti više plastike od ribe.

 

1. Pregledajte svoju kantu za smeće!

Dobro je steći ideju kakav otpad proizvodite. Pogledajte svoje smeće i pokušajte kategorizirati otpad. Je li to uglavnom ambalaža? Čašice od jogurta ili boce s vodom? Jednom kada saznate odakle dolazi većina plastike, počnite razmišljati o održivim i dostupnim alternativama za barem jedan od proizvoda.

Ako je vaša kanta uglavnom puna papirnatih ručnika, pokušajte ručnike za višekratnu upotrebu. Ako svakodnevno upotrebljavate novu plastičnu bocu s vodom, uložite u bocu od nehrđajućeg čelika za višekratnu upotrebu, … shvatili ste.

Svatko ima različite navike i rutine. Iako možda postoji opće rješenje za određene probleme, svako putovanje bez otpada je jedinstveno. Dakle, samo učinite što možete i ne zaboravite da se ne radi o promjeni svega odjednom, već korak po korak.

 

2. Odbijte proizvode za jednokratnu upotrebu!

To je vjerojatno najlakše učiniti. Odbijte ono što vam nije potrebno i jednostavno recite “ne hvala” slamkama, priboru za jelo za jednokratnu upotrebu ili plastičnim čašama. Na taj način možete nadahnuti i druge ljude koji su oko vas i čuju vas. Vodi primjerom!

 

3. Pripremite se na vrijeme!

Ako planirate malo unaprijed, lako ćete izbjeći nepotrebno pakiranje. Torbu za višekratnu upotrebu uvijek imajte u automobilu ili kod sebe. Ponesite sa sobom u nabavu višekratne vrećice od tkanine za voće i povrće. To će vam pomoći da ne koristite plastične vrećice te da uštedite prilikom kupnje novih vrećica za jednokratnu upotrebu.

4. Budite kreativni! Ponovna upotreba i prenamjena

Zero Waste nije u tome da sve zamijenite novim predmetima bez plastike. Evo i zabavnog dijela: upotrijebite ono što već imate kod kuće i razmislite o tome kako biste to mogli prenamijeniti za svoju avanturu bez gubitka otpada. Umjesto kupnje niza novih staklenki, mogli biste koristiti stare staklene posude koje još uvijek imate kod kuće. Budite kreativni i zamijenite samo predmete koji se više ne mogu koristiti.

 

Zašto je cijena prirodnog i ekološkog laka za nokte opravdana
Papir vs plastika – Koja je torba bolja?
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Nedavno pogledano Close
Zatvori

Zatvori
Kategorije