12 savjeta za minimalistički život

Živjeti minimalistički znači ograničiti se na ono bitno. To ne znači da se trebate preseliti u neku brvnaru u šumi. Svatko može unijeti malo više minimalizma u svoj život – svaki dan i odmah sada.

Jednostavan život, sloboda, lakoća života – to si svi želimo. U našem modernom svijetu, međutim, ta jednostavnost često „ostaje po strani“: potrošnja, posjedovanje i postignuća (uspjeh) su vrijednosti koje su nam u prvom planu.

Dosljedni minimalizam zvuči kao odustajanje i napuštanje života. No to zaista ne mora biti tako. Naravno da možete sudjelovati u modernom društvu i dalje stvarati prostor prakticirajući minimalističke strategije. Ovi savjeti trebaju vam pomoći da donesete odluke koje će vaš život s vremena na vrijeme učiniti malo lakšim i slobodnijim – i malo sretnijim.

1. S vremenena na vrijeme pješačite

Koliko god vam se činilo praktičnim – ponekad ostavite auto i ne ulazite u bus ili tramvaj. Barem jedan dan u tjednu otiđite na posao pješice, u kupovinu ili s prijateljem na kavu. Zašto? Ako ste pješice, ne morate se živcirati zbog gužve u prometu ili se tiskati po tramvajima, samo se morate koncentrirati na sebe. Ne trebate ni gorivo ni struju. To je zaista nešto najminimalističkije što postoji.

2. Zapitajte se: da li mi ovo zaista treba?

Ovo nije tako banalno koliko vam na prvi pogled zvuči. Svi kupujemo stvari koje nam zapravo nisu potrebne samo zato što su jeftine, dostupne ili „in“. Ali, stvari koje posjedujemo jednog dana će posjedovati nas – jer o njima brinemo, bavimo se njima, moramo se pobrinuti za njih. Ako želite živjeti jednostavnije, smanjite kupnju.

3. Kuhajte sami i koristite se svježim sastojcima

Gotova i polupripremljena jela sve su samo ne minimalistička: puna su aditiva. “Pravoj” hrani to ne treba. Zato radije kuhajte sa svježim, jednostavnim sastojcima iz regije, uzmite si za kuhanje vremena, mira i slobode. Ovo je bolje za vas i za vašu planetu – a dobro je poznato da je dobra hrana ta koja vas čini sretnima. Baš kao i minimalistički život.

4. Jedite manje mesa

Niske cijene u diskontima čine nas zaboravnnima, ali meso je zapravo luksuz. I ovdje se kaže: radije manje, ali bolje kvalitete. Svatko tko to čini, štedi novac, trud i može si otvoriti potpuno nove perspektive. I zar vas ideja da ni jedna životinja ne mora umrijeti zbog vas ne čini sretnima? Upravo zato su mnogi poznati minimalisti vegetarijanci ili vegani..

5. Uzgajajte vlastitu hranu

Čak i na najmanjem balkonu ili prozoru možete uzgajati malo povrća ili ljekovitog bilja. Tako uzgojena hrana definitivno je bez aditiva, pakiranja i ne zahtijeva duge transportne rute – i vi točno znate što jedete. Pa čak i ako su to samo klice ili nekoliko rajčica – jedenje vlastite hrane je zabavno i činit će vas sretnima.

6. Maknite se iz grada

Povremeno otputujte iz grada i svakodnevice i provedite vikend vani – pored jezera, u planinama, u kolibi ili u šatoru, daleko od svega. Mirnoća, jednostavnost i bliskost s prirodom ne samo da vam čine dobro, već su i održiviji od kupovine i druženja u gradu. A ovo iskustvo ostavlja vam mali dojam kako bi mogao izgledati uistinu minimalistički život.

7. Pijte više vode iz slavine

Nije potrebno kupovati flaširanu vodu dok god kod kuće imate pitku vodu koja dolazi iz slavine. Osim toga prestanite kupovati pića u plastičnim bocama i pijte vodu iz slavine – to štedi novac, čuva planetu i čini vaš život jednostavnijim.

8. Ponekad samo isključite

TV je na stand-by, sušilica je u pogonu, pametni telefon se puni i sva su svjetla uključena – samo ih isključite. Svjesno smanjenje potrošnje električne energije automatski vas čini minimalističkim. I sretnijim – ako ne odmah, najkasnije kad dođe račun za struju.

9. Obavljajte popravke sami

Živjeti minimalistički ne znači samo koristiti samo nekoliko stvari, već i koristiti stvari što je dulje moguće. Kad se slijedeći put nešto pokvari, pokušajte to sami popraviti. To je često puno lakše nego što mislite, i daje nam potpuno novo znanje o svakodnevnim predmetima i vještinama.

10. Ispraznite svoj ormar

Kladim se da u svom ormaru možete pronaći stvari koje niste nosili godinama i vjerojatno ih više ni nećete nositi. Sadržaj ormara ne trebate svesti na nekoliko stvari poput nekih “profesionalaca” minimalizma. Ali jednostavno radikalno čišćenje (bez ponovnog punjenja ormara!) vrlo je oslobađajuće. I korak na putu k jednostavnijem životu: Što manje ima u vašem ormaru, manje ćete se vremena morati boriti ujutro s pitanjem što želite odjenuti – i više vremena imati za važnije stvari.

11. Kupujte bez ambalaže

Manje pakiranja znači manje otpada. I manje gubitka vremena za raspakiranje, odlaganje itd. To, naravno, nije uvijek i svugdje moguće, ali na primjer, nosite svoju vrećicu sa sobom kad idete u trgovinu, kupujte u rinfuzi i svjesno birajte proizvode koji nisu pakirani u plastiku.

12. Odvojite vrijeme za sebe

Živjeti minimalistički znači: ne moram uvijek težiti zabavi i društvu. Odvojite vrijeme sebe i za stvari koje vas vesele. Bavite se jogom, idite u šetnju ili jednostavno ne radite apsolutno ništa. Svatko pronalazi opuštenost i smirenost na svoj način – nije važan način kako ga provodite nego je važno da si s vremena na vrijeme uzmete to vrijeme. Ponekad je to potrebno isplanirati.

 

 

Ksilitol za zdravlje zubi i usne šupljine
Zašto je dobro piti vodu iz bakrene boce?
Zatvori Moja Košarica
Zatvori Popis želja
Close Nedavno pogledano
Zatvori
Usporedite proizvode (0 Proizvoda)
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Usporedi proizvod
Zatvori
Kategorije